top of page

Επικονδυλίτιδα, Συμπτώματα-Διάγνωση & Αντιμετώπιση

  • Ιωάννα Ψωμιάδου
  • Sep 16, 2024
  • 3 min read

Η επικονδυλίτιδα είναι μία συχνή και επώδυνη πάθηση του αγκώνα, η οποία οφείλεται στον ερεθισμό των τενόντων που εκφύονται στην περιοχή του αγκώνα εξαιτίας της υπέρχρησης ή των επαναλαμβανόμενων κινήσεων των μυών, της επαναλαμβανόμενης άρσης βάρους, καθώς και σε εμβιομηχανικούς και ανατομικούς παράγοντες που προκαλούν την τριβή των τενόντων κατά την κίνηση.  Μπορεί να προκληθεί και από εξωγενείς παράγοντες, όπως άμεση κάκωση από κάποιο άλλο άτομο. Πιο συχνά εμφανίζεται σε αθλητές ή σε άτομα που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες και συνήθως αφορά ενήλικες ηλικίας 30-50 ετών.

  Χωρίζεται σε δύο είδη, την έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow), η οποία είναι και η πιο συχνή κατά 70-80% και αφορά περισσότερο τους εκτείνοντες μύες του καρπού και των δαχτύλων, και την έσω επικονδυλίτιδα (golf elbow), η οποία είναι πιο σπάνια και αφορά τους καμπτύρες μύες του καρπού και των δαχτύλων.

 

1.Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή του αγκώνα, ο οποίος μπορεί και να αντανακλά σε όλο τον πήχη μέχρι τον καρπό ή ακόμα και στα δάχτυλα. Στην αρχή ο πόνος εμφανίζεται μόνο κατά την πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ στην συνέχεια εμφανίζεται κατά την κίνηση του χεριού και των δαχτύλων ή και κατά την ηρεμία. Άλλα συμπτώματα είναι η αδυναμία στον καρπό και στην λαβή, η ήπια δυσκαμψία και τα μουδιάσματα στα δάχτυλα των χεριών.


2.Συμπτώματα

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με κλινική εξέταση από τον γιατρό, ο οποίος πραγματοποιεί ψηλάφηση τόσο στην μέσα όσο και στην έξω πλευρά του αγκώνα, καθώς και κάποια άλλα ειδικά τεστ, κατά τα οποία γίνονται διάφορες κινήσεις υπό αντίσταση. Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με το ιστορικό είναι συνήθως αρκετά. Ωστόσο, για μεγαλύτερη σιγουριά και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων είναι απαραίτητες διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις όπως, το υπερηχογράφημα, η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Ακόμα πιο σπάνια μπορεί να ζητηθεί ηλεκτρομυογράφημα για τον έλεγχο της αγωγιμότητας των νεύρων και τον αποκλεισμό πίεσης σ’ αυτά.


3.Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας γίνεται αρχικά συντηρητικά. Ο ασθενής ξεκινάει με αποχή από την δραστηριότητα που προκάλεσε τον πόνο, καθώς μπορεί να εφαρμόσει και πάγο στην περιοχή (παγοθεραπεία).  Στην συνέχεια, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου και την αντιμετώπιση της πάθησης με διάφορα μέσα. Κάποια από αυτά είναι η θεραπευτική μάλαξη για καλύτερη αιμάτωση, χαλάρωση και επούλωση του τραυματισμού, οι στατικές διατάσεις, η χρήση μηχανημάτων που θα βοηθήσει στην αναλγησία και την χαλάρωση της περιοχής, η ξηρά βελόνα και η ενδυνάμωση των μυών του πήχη, η οποία μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην αποσυμφόρηση και στην σταδιακή επαναφορά  της λειτουργικότητας και της αντοχής των τενόντων. Επιπλέον, η περίδεση ή η χρήση ειδικού νάρθηκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ξεκουράζοντας τους μύες και τους τένοντες. Αν ο πόνος είναι πολύ έντονος μπορεί να χορηγηθούν αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ακόμα και ενέσεις στεροειδών. Τέλος, αν  τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από αρκετούς μήνες, ο θεράποντας γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση, αν και αποτελεί μια σπάνια επιλογή.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

·        Hubert Lenoir, Olivier Mares & Yasine Carlier. (2019). Management of lateral epicondylitis. 105(8), 241-246. Orthopaedics & Traumatology: Surgery & Research. Ανακτήθηκε από Management of lateral epicondylitis - ClinicalKey 

·        Gyeong Min Kim, Seung Jin Yoo, Sungwook Choi & Yong-Geun Park. (2019). Current Trends for Treating Lateral Epicondylitis. 22(4), 227-234. Department of Orthopedic Surgery, Jeju National University Hospital, Jeju National University School of Medicine, Jeju, Korea. doi: 10.5397/cise.2019.22.4.227

·        Alfonso Vaquero-Picado, Raul Barco & Samuel A. Antuna. (2016). Lateral epicondylitis of the elbow. 1(11), 391-397. EFFORT Open Reviews. Doi: 10.1302/2058-5241.1.000049 

·        Κωνσταντίνος Α. Φουσέκης.(2015). Εφαρμοσμένη αθλητική φυσικοθεραπεία. Αθήνα: Πασχαλίδης Nicosia: BROKEN HILL

 

Ιωάννα Ψωμιάδου

Φυσιοθεραπεύτρια{ΔΙΠΑΕ Θες/κης}

Massage Therapist

Comments


  • Instagram
  • LinkedIn
  • Facebook

Τηλέφωνο του Δεληγιάννη Βασίλη: 6955374724

Ραντεβού Spa: 6955441350

Τηλέφωνο του ΙΑΣΙΣ: 2463055201

Διεύθυνση: 2 χλμ Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειου Νοσοκομείου

(Κέντρο Αποκατάστασης ΙΑΣΙΣ)

Email: gsn.workout@gmail.com

Copyright 2020 - Βασίλης Δεληγιάννης

bottom of page